SIAI Marchetti FN-333 Riviera,schaal 1:4.5


De echte op Lelystad !

SIAI MARCHETTI FN-333 RIVIERA :


Amphibisch d.w.z. landen en opstijgen vanaf de grond en vanaf het water met de romp als "vliegboot" en neerklapbare wingtips als steundrijvers.

Spanwijdte is 10,4 m, ledig gewicht 1030 Kg en met max. 4 personen en bagage 1485 Kg.

Aandrijving een Continental IO-470-P boxer 4-cil. motor van 185 KW met een duwprop.

Topsnelheid 285 Kmh en kruissnelheid 250 Kmh.

Het prototype vloog in 1954 en de productie is gestopt in 1962.


Mijn FN-333 Riviera vlak voor de start !


Mijn FN-333 Riviera :

Ik heb gekozen voor dit model omdat ik een amphibische "vliegboot" wilde bouwen, bijna automatisch kom je dan op de Catalina maar om drie redenen ben ik toch op de Riviera gevallen:

1 Uniek en zeer afwijkend model.

2 De Catalina heeft wat mij betreft al genoeg aandacht gekregen.

3 Ik had de voorkeur voor een éénmotorig toestel.

Ik heb gekozen voor een schaal van 1:4,5 (Spanwijdte 2,3 m.) omdat dit enerzijds groot genoeg is om al die bewegings-mechanismes te dragen en anderzijds niet te groot is voor mijn reeds beschikbare Saito 150-H motor (25 cc viertakt methanol).

Ik ben gestart met dit project in september 1999.

Ik heb van foto's en een zeer sumiere folder mijn eigen tekeningen in Autocad R14 en Mechanical Desktop gemaakt incl. mallen en fabricage methodes en pas deze gaandeweg ook steeds aan zodat ik wanneer het model klaar is ook een compleet tekenpakket heb (beschikbaar voor de liefhebbers).

Besturings funkties:
1 : 2 x Rolroeren (2 servo's).
2 : 1 Hoogteroer (2 mini servo's).
3 : 2 Richtingsroeren (2 mini servo's) + 1 servo voor het sturen van Neuswiel of Waterroer.
4 : 1 x Gasgeven (1 servo).
5 : 4 x Landingskleppen (2 servo's).
6 : 1 x Pneumatische Klep van Landingsgestel (1 servo).
7 : 2 x Neerklapbare Wingtips (2 aangepaste servo's).+ 1 x Neerklapbaar Waterroer (1 x 180 graden servo).
Verder een 1,5 liter luchttank opgepompt tot 4 bar t.b.v. de pneumatiek.

Mijn FN-333 Riviera was klaar om te vliegen voorjaar 2003, 3,5 jaar aan gewerkt dus...........


Als eerste natuurlijk de ontwerptekeningen.
Hier onder foto's van de bouw.
   
 
Het casco is klaar.
   
Afwerken en spuiten, een hele winter werk!
En zo is ie dan geworden.
 
 
 
Een samengesteld filmpje van alle bewegende delen.

De hoofdaandrijving wordt verzorgd door een Saito 150 H (25CC) viertakt methanol motor met op de uitgaande as een soort eleastische koppeling die dus elastisch verbonden is aan de propellor as die net voor de prop gelagerd is met een dubbelrijig zelfinstellend kogellager.

Het hoofdlandingsgestel en het neuswiel zijn pneumatisch inklapbaar.

De wingtips (drijvers) zijn electrisch inklapbaar.

Het waterroer wordt electrisch uitgeklapt en is met stuur kabels verbonden aan het neuswiel.

 

 

 

 

Helaas, het gaat ook wel eens goed mis in onze hobby !

Een reconstructie van de crash in onze tuin,

In de mais lag alles veel verder uit elkaar !


De oorzaak van de crash, een kapot getrilde kunststof quick-link !

Bericht geschreven voor de site van MVC Berlicum op 04-07-2003 :

Hallo mensen,

Een laatste bericht van mijn FN-333 Riviera.

Na een eerste proefstart test bij een graszoden bedrijf in Boekel kwam wat schade naar voren omdat het zwaartepunt veel te ver naar voren zat.

Er werd een halve meter hoog gevlogen en met de neus in het gras weer geland.

Vorige week de nodige reparaties gedaan en een aantal posities van de 2 relatief zware accu's (250 gram per stuk) gemaakt en vol goede moed uiteindelijk afgelopen vrijdag naar het veld in Berlicum met de afspraak dat we alleen taxi-proeven zouden doen om te voelen en zien of het vliegtuig vanzelf wilde vliegen.

De eerste tests met het neusballast er uit en gaande weg de accus steeds verder naar achter te plaatsen gaven een prima beeld en steeds kwam de Riviera even los en eigenlijk steeds gemakkelijker.

Toen nog een test met de beide accu's eigenlijk te ver naar achter om ook dat effect op de grond of net erboven te kunnen zien teneinde de juiste positie van het zwaartepunt te kunnen bepalen en dan in Boekel op het vele malen grotere veld het echte vliegen te gaan proberen.

Oke laatste test, en wat gebeurd er, je gelooft het niet !

Na vol gas weg te rijden, neuswiel zoals verwacht met het zwaartepunt te ver naar achter snel los, oke, gasdicht en uitrijden, echt niet, er breekt een klein kunststofpennetje af (zie foto oorzaak crash) en de Riviera gaat er vol gas vandoor, einde veld dus dan toch maar vliegen !!

Het vliegen ging boven verwachting goed en het was een fantastisch gezicht !!

Maar ja alleen volgas was mogelijk en wij hadden allebei (Willy en ik) zoiets van : als de tank leeg is moet hij ook nog kunnen zweven om hem vervolgens heel weer op het veld te zetten Landingsgestel in gaf nog meer snelheid dus de wielen maar weer uit, na 10 min vliegen, ongeveer een halve liter methanol begon de motor te sputteren maar het vliegtuig bleef goed vliegen dus Willy draait op ongeveer 50 m hoogte en ongeveer 100 m ver van het veld naar de landingsbaan (ik durfde bijna niet te kijken).

Op dat moment horen we de motor (door de hitte en het sterk verarmde mengsel) vast slaan het vliegtuig verliest al z'n vliegend vermogen en raakt door het veel te ver naar achteren geplaatste zwaartepunt in een spin en komt daar niet meer uit.

10 kg model vliegtuig valt met zeer hoge snelheid in de mais wat de klap nog dempte en mij nog een klein beetje hoop gaf dat het met wat reparaties nog wel goed kwam !!

Na 4 min. zoeken in de mais troffen we dit aan, en dan heb ik thuis alles nog een beetje als een vliegtuig neergelegd !!Het gehele houten casco is totaal vernield, positief is de geringe schade aan besturing en motor die ik als ik mezelf weer een beetje weet op te laden weer kan gebruiken ineen volgend project.

Ik blijf er redelijk rustig onder want ik heb voor mezelf bewezen dat het kon, alleen had ik er iets langer van willen genieten !!

Enfin het is ook een bevrijding en Marjon en ik gaan lekker 4 weken de zee op !!

Grad